BebelușiSomnul

Somnul, trei strategii pentru o noapte mai liniștită pentru bebeluș

Soluții practice pentru un somn mai bun

Somnul, trei strategii pentru o noapte mai liniștită pentru bebeluș. Este imposibil să dormi copilul tău? Aceste strategii pentru somn au funcționat pentru părinții dedicați.

Somnul reprezintă activitatea principală a unui bebeluș. Este o perioadă necesară dezvoltării sănătoase a acestuia. Astfel, necesită o atenție deosebită.

O abordare centrată pe bebeluș asupra somnului

Bebelușii au nevoie de somn. Dar, pe lângă bebeluș și părinții trebuie să beneficieze de somn. Dezvoltarea normală și educația bebelușului se află în strânsă legătură cu somnul părinților.

Orice părinte știe că bebelușii au alte idei despre somn și perioadele când trebuie aceștia să doarmă. Odată cu aceste nevoi părinții își pun o serie de întrebări:

  • Pătuț sau patul de familie?
  • Să-l liniștim (din nou) sau să-l lăsăm să strige?
  • Sfaturile unui specialist vor funcționa pentru bebelușul meu?

Experiențele părinților sunt împărțite. Există o multitudine de factori implicați în odihna bebelușului și a modului în care părinții gestionează această experiență. Perioada cea mai provocatoare este atunci când bebelușul are colici.

Părinții, având propria educație în spate, confruntându-se cu aceste probleme au conceput și propriile soluții. La urma urmei, fiecare copil este unic – la fel ca părinții săi. Aflați ce ar putea funcționa pentru dvs.

Premisa abordării centrate pe bebeluși

Bebelușului îi este cel mai bine atunci când este fizic aproape de mama și știe că este acolo pentru a-i satisface nevoile. Părinții care urmează acest tipar tind să hrănească bebelușul la cerere (ori de câte ori plânge) și să doarmă împreună cu el, fie într-un pat de familie, fie într-un atașament la patul lor.

Se concentrează pe a face patul un loc natural, pozitiv, unde mama poate oferi rapid mâncare sau confort. Există experți și grupuri de părinți care își bazează sfaturile parentale pe această idee.

Toți părinții încep, mai mult sau mai puțin cu o variație a abordării centrate pe bebeluș. Deoarece, un nou-născut are nevoie de o hrănire continuă. La fiecare câteva ore, pe parcursul zilei și al nopții. Cu toate acestea, la 3 luni, cei mai mulți bebeluși pot să stea fără hrănire o perioadă mai mare pe timpul nopții.

Unii părinți folosesc tehnici pentru a încuraja o perioadă mai lungă a somnului de noapte. Cei care favorizează abordarea centrată pe bebeluș preferă, în general, să lase acest lucru să se întâmple în mod natural.

Somnul împreună cu părinții

Părinții din această categorie extrag pe deplin beneficiile somnului împreună. Motivația lor principală este că în acest mod ei ajută la încrederea de sine a bebelușului.

Dacă îi creezi încredere când copilul tău este într-adevăr mic, va deveni independent mai repede, afirmă Ioana din Timișoara.

Așa că Ioana i-a oferit copilului neliniștit confortul suplimentar de a o avea pe mama aproape toată noaptea. De atunci a dormit în pat cu părinții săi.

Dar ea subliniază un beneficiu suplimentar al dormitului lor comun. „Deoarece, ciclurile noastre de somn s-au potrivit, mă trezesc chiar înainte să scoată un sunet și să-l hrăneasc”, spune ea.

Când copilul este în camera alăturată, se poate trezi și poate deveni gălăgios. Dar așa, poate fi adormit repede înapoi, somnul având continuitate.

O abordare programată a somnului

Creșterea unui copil înseamnă de obicei a intra într-o rutină. Trezirea, hrănirea și somnul sunt principalele activități ale unui nou născut. Stabilirea unui program ajută la organizarea ciclurilor de somn.

În primele opt săptămâni, de obicei, copilul este hrănit la fiecare două ore și jumătate până la trei ore. În următoarele opt săptămâni, mama va menține rutina, dar va reduce treptat numărul de hrăniri nocturne. Va lăsa bebelușul să strige la anumite ore.

Abilitatea unui bebeluș de a învăța programul de hrănire, ajută evident în procesul de a dormi pe perioada nopții.

Așadar, părinții cu program tind să muncească din greu pentru a se asigura că bebelușul are o hrănire completă la orele menționate. Ei descurajează bebelușul să nu aibă „gustări” între mese ori de câte ori are chef.

Unii specialiști în somn au popularizat tehnica de programare a somnului.

Cum funcționează o abordare programată

Unii părinți au păreri contradictorii acestei abordări. Programarea somnului copilului este grea. Uneori aceasta merge chiar împotriva credințelor părinților, a tot ceea ce înseamnă să facă ca părinte.

Dacă la început această metodă poate ridica incertitudini, în timp se vor observa progrese. În funcție de dezvoltarea copilului și vârsta acestuia, calendarul rutinei zilnice va suferi adaptări. Odată ce te asiguri că bebelușul este hrănit suficient la fiecare masă, se întâmplă foarte rar să fie flămând.

Un beneficu des invocat este că, dacă bebelușul adoarme la o oră stabilă seara, părinți își pot planifica timp pentru ei.

Părerile părinților sunt împărțite. Beneficiile aduse de unii sunt contraargumentele celorlalți. Trebuie să corelați acest aspect cu propria capacitate și aptitudine de a respecta un program. Este un program respectat de bebelușui, însă în primul rând trebuie respectat de părinți.

Calmarea de sine și somnul bebelușului

Toată lumea se trezește din când în când în timpul nopții. Cei mai mulți dintre noi ne culcăm imediat, dar aceasta este o abilitate pe care sugarii trebuie să o învețe, spun susținătorii tehnicii de auto-calmare.

Începând cu perioada când copilul are aproximativ 6 săptămâni, trebuie învățat să adoarmă fără ajutorul mamei. Mama, sau tata începe să pună copilul în pat în timp ce este încă treaz și se abțină să-l ridice de fiecare dată când plânge noaptea.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) susține această abordare. Unii specialiști o folosesc ca bază pentru propriile lor metode. După cum se poate vedea, până și părerile specialiștilor sunt împărțite.

Un compromis pentru o abordare auto-calmantă

Această abordare necesită și un exercițiu mai dur și suficient de personal. Trebuie să fii de acord cu teoria conform căreia fiecare zgomot al bebelușului nu este neapărat un strigăt pentru mâncare. Plânsul puțin, poate fi necesar pentru copil ca acesta să învețe să doarmă singur.

Deși, majoritatea părinților condamnă o asemenea abordare, pentru unii această medotă se poate dovedi soluția optimă pentru somnul bebelușului lor. Este atât un exercițiu pentru părinți, cât și o provocare de natură psihologică.

Este posibil să fie nevoie de încercări și erori repetate. Nu ezitați să vă lăsați păgubași după primele încercări nereușite. Doar explorând diferite abordări veți găsi tehnica care funcționează pentru dvs. și pentru bebeluș.

Info

Articole Recomandate

Back to top button
Close
Close