Relaxarea, cum să crești un copil care să își controleze sentimentele
De multe ori copiii nu știu cum să se descurce cu furia lor, dar îi puteți ajuta să învețe să se relaxeze

Relaxarea, cum să crești un copil care să își controleze sentimentele. De multe ori copiii nu știu cum să se descurce cu furia lor, dar îi puteți ajuta.
Discuția despre relaxarea celor mici este cât se poate de serioasă
Sigur, este posibil să aveți motive întemeiate să vă supărați. Blocaje în trafic, provocări la serviciu, scăparea telefonului în cadă. Puneți-vă însă în pantofii copilului.
Viața lui s-ar putea umple de tot felul de frustrări. Copii care vor să se joace cu lucrurile lor sau adulți care întrerup o joacă. O lume întreagă de lucruri pe care nu le stăpânește. De la spălarea dinților singuri până la prepararea unei ciocolate cu lapte.
Nu e de mirare că un pitic petrece mult timp la limita de enervare.
Nu puteți elimina toate sursele care îi enervează pe copii. Însă, puteți învăța un copil de 2 sau 3 ani să-și controleze relaxarea. Trebuie să îi ajutați să dezvolte strategii pentru a se exprima și a face față unor emoții puternice.
Unii părinți pot fi tentați să încerce să intervină în reacțiile copilului, dar acest lucru va alimenta furia. În schimb, doriți să empatizați. Subliniați importanța de a găsi o alternativă mai bună în loc să se enerveze.
Copiii ce reușesc să stăpânească relaxarea atunci când apare o situație, sunt mai bine pregătiți pentru viață. Un studiu a arătat că cei care erau buni în reglarea emoțiilor s-au descurcat mai bine. Atât din punct de vedere academic, cât și social.
Cei care aveau un control slab al impulsurilor nu au performat la fel de bine. Mai mulți cercetători au descoperit că astfel de copii tind să fie mai rezistenți în perioadele grele.
Desigur, unor copii le este mai greu să găsească relaxarea sub presiune. Indiferent de natura copilului dvs., puteți face multe pentru a-i ajuta să treacă bine prin viață.
Identificați sentimentele
Este posibil ca cei mici să nu își dea seama că sunt furioși. Pur și simplu se descarcă. Puteți să vă ajutați preșcolarul să recunoască senzația, înainte de a a avea loc.
Încercați să folosiți analogia cu un vulcan. Explicați că o lavă va clocoti înainte de a erupe. Asigură-ți copilul că furia funcționează într-un mod similar. Astfel, poate învăța să evite o „explozie”.
O mare parte din acest proces îl ajută să atașeze un nume unei emoții.
Odată ce copilul va înțelege mai bine emoția, ajută-l să identifice semnele de avertizare fizică. Nu uitați și de situațiile care declanșează starea. Astfel, învață să-și recunoască sentimentele, putând apela la relaxarea mult dorită.
Dă o pauză mâniei și îmbrățișează relaxarea
Vorbește-i copilului despre cât de dificil este să gândești clar când ești foarte supărat. Asta îl împiedică să rezolve problema care l-a enervat, în primul rând. Spune-i că o mică pauză îl poate ajuta să se calmeze și să vină cu o soluție.
În cazul în care face o criză, e posibil să fie nevoie să îl plimbați într-un loc liniștit. Scoaterea copilului dvs. dintr-o situație nu funcționează? Încercați altceva, fie că e vorba de muzică ce induce relaxarea, fie de o alergare prin curtea casei.
O altă tehnică pe care o știm cu toții (și merită repetată) este respirația profundă. Explică-i celui mic că furia îl poate face să respire prea repede. Respirația pe nas și pe gură îl va ajuta să-și calmeze mintea și corpul. Chiar și un tânăr de 2 ani poate face asta.
Dacă îl învățați de la 2 ani, va deveni ca o a doua natură.
Vorbiți deschis despre furia și relaxarea celor mici
După ce e distras, copilul dvs. poate uita ce îl deranjează. Dacă încă e supărat, îl puteți întreba ce ar putea face data viitoare pentru a nu se supăra. Dacă nu poate veni cu idei, oferiți câteva sugestii.
În cele din urmă, ideile dvs. vor deveni o parte din „arsenalul” pentru relaxarea copilului. Poate fi, de asemenea, o strategie de a lăsa rezultatul unei situații în mâinile copilului dvs.
Apelați la latura amuzantă a situației
Oamenii care pot face haz de necaz cu problemelor lor au mai multe șanse să treacă bine prin situații dificile. Umorul vă pune într-o stare de spirit mai bună. Când copiii văd că vă permiteți un umor în cazul unor problemele, vă pot urma și ei.
Dacă sunteți blocați în trafic, transformați ambuteiajul într-o glumă. Dacă observați că sunt stresați, încercați o notă comică a situației.
Creați o zonă fără urlete
Părinții care strigă pot avea surpriza unui comportament asemănător din partea copiilor. Nu vă puteți aștepta ca cei mici să își controleze furia dacă nici dvs. nu o puteți face.
Dacă stabiliți o astfel de regulă, pregătiți un plan în cazul în care unul dintre copiii dvs. o încalcă. De exemplu, este posibil să oferiți un memento pentru prima dată. Mai apoi, urmează un avertisment. Fiți pregătiți să aplicați pedeapsa dacă se încalcă regula și a treia oară.
Desigur, s-ar putea ca cel mic să nu fie singurul care încalcă regulile. Dacă dvs. ridicați vocea, e important să vă cereți scuze.
Când simțiți că sunteți pe cale să vă pierdeți cumpătul, acordă-ți același fel de pauză ca al copiilor dvs. Nu uitați să anunțați că doriți câteva momente în care să vă revină relaxarea.
În acest fel, respectați politica de interzicere a urletelor. Mai important, oferiți și copilului dvs. o lecție în gestionarea furiei.