GeneralePărințiPentru MămiciPentru Tătici

Pedepse, redefinirea noțiunii de desciplină prin consecințe naturale

Preveniți luptele de putere care pot să apară în urma unor pedepse demodate, fără a fi "omul rău"

Pedepse, redefinirea noțiunii de desciplină prin consecințe naturale. Lăsați-vă copilul să învețe din consecințele naturale ale propriilor sale acțiuni.

De ce vechile pedese nu mai sunt valabile pentru noile generații

„Disciplina” însemna interzicerea activităților sau obiectelor preferate când un pitic avea un comportament greșit. Ți-ai lovit fratele? Fără televizor timp de o săptămână. Nu ți-ai făcut temele? Uită de călătoria la bunici. Aceste metode au „domnit” în multe case.

Această abordare clasică pentru pedepse îi poate face pe copii să coopereze pe termen scurt. Cercetările au arătat că nu mai este cea mai bună modalitate de a preda lecții de viață.

Copiii nu învață când se simt amenințați.

Copilul dvs. poate respectă cerințele, deoarece îi este teamă de ce se va întâmpla dacă nu. Din păcate este puțin probabil că a înțeles ceva despre ceea ce a greșit.

În aceste zile, experții ne încurajează să-i lăsăm pe copii să experimenteze. Aceștia o numesc drept consecințe naturale ale acțiunilor lor.

Copilul refuză să poarte haina? Lasă-l să-i fie rece. Probabil că nu se va mai împotrivi data viitoare. Consecințele logice implică o acțiune mai mare a adulților. Însă sunt, de asemenea, legate de comportamentul necorespunzător.

Copilul iese în mijlocul străzii? Trebuie să vă țină de mână pentru tot restul plimbării. Această conexiune ajută copilul să înțeleagă și să învețe din acțiunile sale.

Consecințele corective ideale nu pot face acest lucru de fiecare dată. Dar, vor fi eficiente în mai multe situații decât vă puteți da seama. Urmați aceste sfaturi pentru a obține un comportament mai bun acum și în viitor.

Luați în considerare cei trei R în legătură cu aceste pedepse

O consecință poate da o lecție utilă atunci când este relevantă, respectuoasă și rezonabilă.

Relevantă

Copilul dvs. face mizerie, consecința ei ar trebui să fie că trebuie să curețe. Nu interzicerea jocului pe calculator.

Respectuoasă

Respectuos înseamnă că acea consecință nu trebuie să implice rușine sau umilință. Copilul se simte deja rușinat când face ceva rău. Dacă îl mustrați inutil sau dacă îl rușinați după aceea, reduceți potențialul de învățare.

Va înceta procesarea experienței și, în schimb, se va concentra pe vină.

Rezonabilă

Rezonabil implică faptul că sarcina trebuie să țină cont de vârsta și cunoștințele sale. Trebuie să fie proporțională cu comportamentul lor greșit.

Îi ajută să se concentreze pe ceea ce au făcut în loc să o ia în nume de rău. Copilul dvs. de 3 ani se joacă și răstoarnă cana de lapte pe jos. Nu vă așteptați să spele singur pe jos pentru a vă înțelege punctul de vedere.

În schimb, ștergeți pe jos împreună. Dacă refuză, puneți mâna cu blândețe deasupra mâinii lor și faceți mișcarea împreună.

Dacă țipă necontrolat, îi puteți ține în poală după ce o parte din mizerie este curățată. Când plânsul se va opri și se vor relaxa, îi puteți lăuda pentru că s-au calmat.

Un copil mai în vârstă s-ar putea să vă întoarcă vorbele în loc să facă o criză. Rezistați dorinței de a vă enerva și lăsați-l să se descarce. Puteți ajuta la combaterea argumentelor, menționând o consecință înainte de a avea loc.

Avertizarea în avans nu este posibilă? Îi puteți ajuta cu o soluție venită de la ei pentru o problemă în care au ajuns.

Conectați consecințele naturale la sarcini legate de diferite pedepse

Consecințele sunt destul de simple dacă cel mic a făcut ceva ce nu ar fi trebuit să facă.

Când îi spuneți copilului: „Dacă nu îți sortezi hainele, atunci nu există televizor.” asta este una din pedepse. Legătura dintre a sorta hainele și a privi la televizor nu este evidentă. În plus, fraza „Dacă nu…” sună ca o amenințare.

Copilul va crede că ideea este să-l faceți să plătească pentru că nu a făcut ceea ce ați cerut. Puteți transforma acest lucru într-o consecință logică prin adăugarea construcție „Când tu”. „Când tu o să termini de sortat hainele, o să poți urmări emisiunea la TV.”

Spunând acest lucru, articulați principiul după care vreți să trăiască cei mici:

Faceți ce trebuie să faceți înainte de a face ceea ce vreți să faceți.

Copilul s-ar putea să piardă emisiunea preferată în acea seară. Nu va putea vorbi despre asta cu prietenii săi în dimineața următoare. Odată ce va termina sarcinile, va experimenta satisfacția că nu mai există nicio corvoadă.

Încadrați privilegiului ca o recompensă

O altă mantră de subliniat este că privilegiul e egal cu responsabilitatea.

Acest lucru este eficient nu numai pentru privilegiile materiale, ci și pentru cele care nu sunt tangibile. Copilul dvs. nu se poate juca frumos cu frații săi? Atunci pierde privilegiul de a se juca cu ei.

Când nu vă vorbește cu respect, nu va avea privilegiul de a fi ascultat. Totuși, nu apelați la formule de genul        „Cum îndrăznești să-mi vorbești așa”. Explicați cu calm: „Voi fi fericit să discut atunci când o să vorbești cu respect. Mă găsești la mine în cameră, când ești gata.”

Această tehnică este la fel de puternică și atunci când copilul face ceva corect.

Spuneți adevărul în legătură cu aceste pedepse

Unii părinți trec adesea cu vederea una dintre cele mai simple strategii: spunerea adevărului. De exemplu, copilul dvs. s-a comportat greșit toată ziua și întreabă dacă poate ieși la înghețată. Mergeți mai departe și spuneți ce gândiți:

„Știi, după felul în care te-ai comportat astăzi, chiar nu am chef să te scot la înghețată”. Lecția? Când greșești unor oameni, consecința este că nu vor trece așa ușor peste moment.

Necesitatea unui plan de rezervă

Chiar și cu aceste reguli, vor exista cazuri în care această abordare nu va funcționa. Nu va funcționa dacă cel mic crede că urmarea naturală nu este mare scofală.

Nu va funcționa nici dacă îi permiteți să experimenteze o consecință care ar putea răni pe altcineva. Nu îi puteți lăsa să vadă cum se simt dacă aruncă cu pietre în cineva. Căutarea unei consecințe logice, de obicei, nu are sens atunci când vă grăbiți să ajungeți undeva.

Experții consideră că nu ar trebui să căutați niciodată prea tare. Dacă acea consecință nu este evidentă, atunci probabil că nu e strategia potrivită.

Rezolvarea problemelor, redirecționarea copilului către o activitate adecvată și întâlnirile de familie. Acestea sunt câteva exemple de strategii care pot funcționa, atunci când consecințele nu se pot aplica.

Sunt doar un „instrument” din cutia dvs. de instrumente legate de pedepse. Un ciocan este esențial pentru orice constructor. Însă, va avea nevoie și de alte unelte pentru a construi o casă.

Articole Recomandate

Back to top button