GeneralePărințiPentru MămiciPentru Tătici

Maniere, 7 moduri haioase de a-i învăța pe copii despre comportament

Ideea manierelor nu e despre a le oferi părinților posibilitatea de a-i mustra pe copii

Maniere, 7 moduri haioase de a-i învăța pe copii despre comportament. Citiți modalitățile distractive de a-i învăța pe copii despre ce înseamnă eticheta.

De ce sunt importante aceste maniere pentru a crește un copil bine educat

Ideea unor maniere nu e despre a le oferi părinților posibilitatea de a-i mustra pe copii. Manierele ne ajută să ne înțelegem unul cu celălalt. Se referă la modul în care comunicăm unii cu alții și ce spune asta despre noi.

Bunele maniere vă pot face viața mai fericită și mai distractivă. Cu ajutorul acestor maniere, copiii pot avea mai mulți prieteni și vor fi mai rar refuzați.

Un răspuns politicos vine mai ușor atunci când este vorba de un castel din Lego. Mai ales când comparăm acest cadou cu un pulover ce provoacă mâncărime. Dar obiceiurile bune pot fi învățate pentru orice situație.

Copiii înțeleg în mod inerent considerația, respectul și onestitatea, care sunt principiile etichetei.

Dar eticheta poate fi distractivă? Citiți mai multe despre modalitățile de inducere a chicotelilor și de a vă distra de minune prin maniere.

Salutări grațioase

Ce se întâmplă cu acest act al întâlnirii? Un salut îi poate face pe copii să se simtă inconfortabili, chiar rușinați, neștiind cum să reacționeze. Le spunem copiilor că nu trebuie să le vorbească unor străini.

În același timp, le cerem permanent să se adreseze unor oameni noi. Cei mici vor fi debusolați. Cu toate acestea, copilul dvs. va face mii de prime impresii. Trebuie să îi învățați despre această abilitate.

Realizați o petrecere imaginară. Aranjați zona cu lumânări sau baloane și invitați oaspeții de onoare: copiii dvs. Spuneți-le să sune la sonerie. Îi puteți încuraja să folosească aceste maniere pentru o bună primă impresie.

Contact vizual, un zâmbet cald, o strângere fermă de mână și un salut politicos.

Acordarea și primirea complimentelor

Complimentele sunt orice altceva dar nu frivole. În unele moduri, ele constituie chiar baza prieteniei și a sprijinului. A face oamenii să se simtă bine este unul dintre cele mai simple lucruri pe care oricine le poate face.

Un compliment autentic este mult mai satisfăcător decât un „Like” pe Facebook. Arta fină a complimentelor, dăruind și primind cu grație, răsplătește. Fie că e vorba de cei care oferă fie că e vorba de cei care primesc.

Iată strategia eficientă în acestă situație. Pictați o stea, apoi realizați un „colț al complimentelor”. Copiii vor lipi o paietă de fiecare dată când cineva din familie oferă un compliment semnificativ.

Poate fi vorba despre ceva tangibil („Îmi place culoarea hainei tale”) sau intangibil („Ești atât de răbdător cu mine”). Receptorul ar trebui să accepte complimentul cu grație.

Pentru bune maniere, nu trebuie uitat de „îmi pare rău”

Nu doar copiii au probleme în a-și cere scuze. Luați în considerare expresia clasică folosită de adulți: „S-au făcut greșeli”. A spune că ne pare rău ne provoacă să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre.

Este un mod de a ne gândi la sentimentele altcuiva. Din fericire, copiii sunt înclinați spre empatie. Ca și ceilalți dintre noi, au nevoie doar de puțină practică.

Pentru a cultiva obiceiul unor scuze sincere, încercați un joc. O pereche de jucători decide cu privire la un scenariu de comportament rău și acționează în tăcere. „Am râs de autoportretul tău” sau „Mi-am lăsat coaja de banană pe podeaua bucătăriei”.

Ghicitorii trebuie să identifice problema și să adauge scuzele. Persoana care acționează de partea cealaltă acceptă cu grație scuzele. Primește câte un punct cel care ghicește corect. Punct bonus pentru contactul vizual și sinceritatea. Minus un punct dacă se râde.

Exprimarea recunoștinței

Recunoștința înseamnă mai mult decât să spui „mulțumesc”. De fapt, poate fi o cheie a fericirii. Cercetările sugerează că cei recunoscători se simt mai fericiți. Aceștia se descurcă mai bine la școală și au un risc mai mic de depresie.

Păstrați obiceiul de a vă arăta recunoștința pentru cadouri, bunătate sau momente minunate. Copiii dvs. vă vor urma.

Legați o bucată de panglică în jurul încheieturii copilului dvs. De-a lungul săptămânii, adăugați mărgele pentru fiecare recunoștință pe care o face. O mărgea de mulțumire pentru lucruri tangibile și două pentru intangibile.

Puteți acorda mărgele bonus pentru expresii care dezvoltă creativitatea de recunoștință. De exemplu, note de mulțumire spontane sau afișe de laudă.

Conversația artistică pentru maniere desăvârșite

Conversațiile sunt ca o stradă cu două sensuri. O persoană vorbește, o persoană ascultă. Ascultătorul ar trebui să fie încurajator, să mențină un contact vizual bun. Acesta trebuie să adauge întrebări sau comentarii. Copiii au gura atât de mare, încât este bine să vorbim despre ce să nu vorbim.

Cartoful prietenos. Începeți prin a genera câteva subiecte sufletești de conversație. Apoi, faceți perechi de jucători. Un cartof trece pe la fiecare, în timp ce aceștia vorbesc un minut sau două.

Este o lecție grozavă de conștientizare. Un copil care are tendința de a vorbi prea mult va fi conștient că ține cartoful tot timpul. De asemenea, copilul mai puțint vorbăreț va fi conștient că pasează constant cartoful înapoi.

Maniere în sala de mese. Ce trebuie și ce nu trebuie făcut

Prin maniere la masă ne referim la a transforma mâncatul într-o activitate socială, plăcută pentru cei din jur. Concentrați-vă pe un subiect diferit în fiecare seară a săptămânii. Mestecați cu gura închisă, coatele nu au ce căuta pe masă, șervețele stau în poală.

Cuțitul și furculița sunt ținute corect, buzele se șterg politicos. E imporant ca cina să nu se transforme într-un fiasco total. Ca părinți, trebuie să fiți constanți în acest comporament. Trebuie să o faceți, trebuie să exersați oriunde vă aflați.

Spuneți-le copiilor să realizeze „amenzi” din hârtie și o „insignă” de polițist. Apoi, lăsați-i să se întoarcă la masă. Încălcările de bune maniere la masă înseamnă o amendă. Aceasta poate fi plătită cu o scuză bine realizată.

Persoana cu cele mai puține amenzi la sfârșitul mesei va alege desertul.

Maniere la telefon și alte dispozitive de comunicare

Când vine vorba de telefoane mobile și alte dispozitive, provocarea legată de maniere este dublă. Copiii trebuie să învețe modul corect de folosire dar și cum să nu le folosească. Stabiliți reguli în casă sau în curtea dvs. cu privire la când și unde pot fi activate.

Este cu adevărat important să păstrați strânse aceste granițe. Asigurați-vă că folosiți telefonul cu respect în fața copiilor dvs. Nu trimiteți mesaje în timp ce vorbesc cu dvs.

Poate părea o abilitate arhaică, dar copilul trebuie să învețe cum să realizeze un apel telefonic. Rugați-l pe copil să vă sune pe telefonul mobil de la telefonul fix. Porniți o conversație în care vă arătați interesată de o jucărie dintr-un magazin.

Folosiți formule standard ca „Bună ziua” sau „Numele meu este…” Vorbiți clar și la volumul potrivit. Parcurgeți atât începutul cât și finalul conversației cu amabilitate. „Mulțumesc foarte mult. La revedere!”.

Odată ce îi inspirați încredere, poate încerca să efectueze un apel real.

Info

Articole Recomandate

Back to top button
Close
Close