BebelușiDezvoltarea bebelușilor

Genetica, cum influențează aspectul și personalitatea bebelușului

Genetica, cum influențează aspectul și personalitatea bebelușului? De la descoperirea ADN-ului, se știe că genetica influențează aspectul și personalitatea bebelușului. Putem doar să ne informăm despre aspectele importante, deoarece nu avem influență asupra lor. Noi putem și, trebuie să ne implicăm în dezvoltarea bebelușilor.

Cum funcționează genetica?

În timp ce aștepți un copil, probabil ai încercat să-ți imaginezi cum ar putea arăta el. Va fi înalt ca tatăl său? Va avea părul creț ca al tău? Sau va moșteni simțul umorului bunicului său?

Experții estimează că în cei 46 de cromozomi ai unei ființe umane există 60.000 până la 100.000 de gene. Un copil primește 23 de cromozomi de la mama sa și 23 de la tatăl său. Există o multitudine de combinații de gene posibile. O pereche de părinți, are potențialul de a produce 64 de trilioane de copii diferiți.

Acest lucru, vă oferă o idee despre cât de imposibil este de a prezice exact cum va arăta copilul dvs. Știința geneticii este complicată, dar cu un curs scurt puteți obține câteva informații care să vă ghideze imaginația.

Vă amintiți probabil informații despre gene și genetică de la orele de biologie din liceu. Pe atunci, vi s-a spus că gena dominantă o întrece întotdeauna pe cea recesivă.

Ei bine, oamenii de știință au știut întotdeauna că oamenii sunt structuri foarte complexe. Dar, în ultimii ani, cu cât se descoperă mai mult, cu atât se extinde noțiunea de complex.

După cum se dovedește, cele mai multe trăsături umane sunt poligene – rezultatul multor gene care acționează împreună. Lucrurile devin și mai complicate când vorbim de unele trăsături.

Sa dovedit că, mediul extern poate modifica trăsături ca: înălțimea, greutatea și mai ales personalitatea.

Mediul, prin urmare are o influență semnificativă asupra genelor. Care sunt exprimate și care rămân dezactivate. Genetica se întrece cu mediu, iar concurența este productivă.

Genetica și culoarea ochilor

Ar exista cel mult trei nuanțe posibile de culoare a ochilor. Asta, dacă ar exista doar o pereche de gene implicate în selectarea culorii ochilor. Maro, albastru și, probabil, verde. Dar ochii umani vin într-un întreg spectru de nuanțe diferite ale acestor culori.

Asta pentru că, culoarea ochilor este o trăsătură poligenică.

Culoarea ochilor, este determinată de cantitatea de melanină sau de pigment maro în iris. Ochii întunecați au cantități mari, albastrul are foarte puține. Alte culori – verde, alun – au cantități diferite.

Diferite gene sunt probabil responsabile de cantitatea de pigment maro pe care o moștenești și de unde apare în ochi. Maroniu, sau albastru poate cădea în centrul sau marginile exterioare ale ochiului.

Există o mare posibilitate pentru o mare varietate de nuanțe. Este chiar posibil ca, doi părinți cu ochi albaștri să aibă urmași cu ochi căprui.

Caracteristici faciale și ale corpului

Se consideră că anumite caracteristici faciale, cum ar fi gropițele, chelia și simetria facială sunt dominante. Se filtrează de-a lungul generațiilor. Forma mâinilor, forma degetului, forma unghiilor și trăsăturile neobișnuite apar adesea de-a lungul generațiilor.

S-a demonstrat că, modelele de amprentă funcționează în familii. Și dinții strâmbi pot fi moșteniți, deoarece configurația maxilarului și înclinarea dinților sunt determinate genetic. Există chiar și o genă specifică pentru „dintele gol” care a fost descoperită și se crede că este dominantă.

Vreți să vă faceți o idee despre aspectele faciale pe care le poate moșteni copilul? Examinați fotografiile rudelor de-a lungul generațiilor! Se poate dovedi că, majoritatea membrilor familiei au o bărbie proeminentă, sau o față rotundă. Acestea, sunt trăsături destul de puternice, care sunt probabil transmise.

Înălțimea și greutatea

Pentru o estimare aproximativă a înălțimii viitorului adult, luați media înălțimii mamei și tatălui. Apoi adăugați doi centimetri pentru un băiat sau scadeți doi centimetri pentru o fată. Deci, dacă aveți 160 cm și soțul dvs. are 180 cm, media dintre voi este de 170 cm. Prin urmare, fiul tău va crește probabil 172/173 cm, iar fiica ta 167/168 cm.

Desigur, moștenirea genetică este imprevizibilă.

Copilul tău se poate dovedi mai înalt decât tatăl, sau mai scund decât mama.

Alți factori puternici în înălțimea finală a bebelușului dvs. sunt alimentația și sănătatea. Dacă genele bebelușului tău sunt programate pe 180 cm, s-ar putea să nu ajungă acolo dacă alimentația este inadecvată. Sau dacă altceva interferează cu creșterea bebelușului.

Pe de altă parte, poate crește mai înalt decât se aștepta. Studiile au arătat că o dietă îmbunătățită a contribuit la o înălțime mai mare de-a lungul secolelor. Important este și stilul de viață al familiei și gradul de activitate al bebelușului.

Cât de subțire sau supraponderal va fi copilul dvs. este imposibil de ghicit. Genele, vor predispune doar un copil la o anumită greutate – nu le garantează. Când ambii părinți sunt obezi, copilul va avea probabil și un exces de greutate.

Un copil poate deveni obez din cauza genelor sale, a obiceiurilor alimentare ale familiei. Dar, poate fi o combinație a ambilor factori.

Genetica și culoarea părului

În general, părul întunecat este dominant asupra culorilor deschise. Dar la fel ca în culoarea ochilor, părul copilului tău se poate dovedi a fi o gamă frumoasă de nuanțe. Poate fi o combinație între culoarea propriului păr și cea a partenerului tău.

Depinde ce culori sau pigmenți aveți amândoi în păr și modul în care se combină. Părinții cu o culoare asemănătoare a părului pot avea un copil cu o nuanță care este ușor diferită. Dar, în limita lor a paletei de culori ale părului.

Dar, culorile surpriză pot apărea cu siguranță de la părinți cu diferite culori de păr. Acest lucru apare de obicei când o genă de culoare recesivă la un părinte trece și se amestecă cu alta.

Deci, un părinte cu părul negru care poartă o genă recesivă pentru părul blond ar putea avea un copil blond. Se întîmplă dacă această genă este exprimată și se amestecă cu o genă blondă de la celălalt părinte.

În ceea ce privește părul roșcat, care a fost cândva considerat recesiv, acum se crede că este dominant asupra blondului. Poți fi chiar o roșcată și să nu o știi. Părul tău poate avea o nuanță roșiatică, mascată de un pigment maroniu sau negru mai puternic.

Personalitatea

Experții spun, că nu există nicio îndoială că multe tendințe de personalitate sunt purtate genetic de la naștere. Cum ar fi reacția la zgomot. Experții, sunt de asemenea de acord, că mediul are o influență uriașă asupra comportamentului.

De exemplu, un copil poate moșteni tendința de a se implica în activități riscante.

A fost identificată o genă „care caută noutăți”.

Cu toate acestea, influența dvs. asupra bebelușului și a mediului său poate determina apariția acestei gene. Poate să se exprime într-un grad mai mic sau mai mare, într-un mod diferit, sau chiar deloc.

În același mod, copiii care moștenesc un talent (de asemenea, dovedit a fi genetic) vor crește frumos într-un mediu încurajator. Dar, dacă nu sunt expuși la materiale de artă sau instrumente muzicale, talentul poate fi inhibat.

Din fericire, funcționează și invers. Un copil născut fără acea dotare genetică poate, prin muncă și determinare, să învețe să picteze. Poate dezvolta o asemenea aptitudine. Nu există nici o trăsătură care să fie în întregime genetică, sau influențată de mediu.

Sarcina cu gemeni

Sarcina cu gemeni identici, care provin dintr-un singur ovul fecundat care se împarte în doi embrioni este la voia întâmplării. Nu există nicio legătură genetică cunoscută.

Dar sarcina cu gemeni fraterni, bebeluși care provin din două ovule separate și doi spermatozoizi, pare a fi influențată genetic. Asta pentru că tendința unei femei de a ovula mai mult de o ovulă la un moment dat este moștenită. Dacă există o istorie de gemeni fraterni în familia ta, ai și o șansă mai mare de a avea gemeni.

Marea întrebare este dacă ovulația dublă sau multiplă este o genă recesivă sau dominantă.

Genetica nu poate da un răspuns sigur. Acest lucru este dificil de determinat, deoarece mai mulți gemeni sunt concepuți decât născuți. Unul din gemeni poate muri în uter. Sau, o femeie poate avorta atât de devreme în sarcină încât poate nici nu știe că aștepta gemeni.

Experții nu știu câți gemeni fraterni sunt de fapt concepuți! Prin urmare, nu pot spune cu siguranță dacă gena este dominantă sau recesivă.

Cum am menționat mai sus există o multitudine de combinațiile posibile de gene. Acestea, influențează aspectul și personalitatea copilului. Deci, este imposibil să știi cum va arăta copilul tău. Dar, asta face parte din distracția de a aștepta un copil.

Ajungi să-ți imaginezi și să vizualizezi conținutul inimii tale!

Articole Recomandate

Back to top button