CopiiSănătate

Erupție cutanată, aflați care sunt cele mai frecvente cauze la copii

Erupție cutanată, aflați care sunt cele mai frecvente cauze la copii. Erupțiile se dezvoltă atunci când pielea este iritată de diverse reacții alergice.

Introducere

Erupțiile sunt unul din cele mai frecvente motive pentru care un pitic vizitează medicul. În majoritatea cazurilor, o erupție cutanată nu indică o afecțiune periculoasă. Dar, în unele cazuri, situația diferă.

Un copil are o stare de sănătate generală bună și nu prezintă alte simptome. Puteți observa pur și simplu acea erupție cutanată după câteva zile. Multe tipuri de erupții vor dispărea fără tratament.

Erupția este însoțită de febră ridicată, dificultăți de respirație, vărsături sau stare proastă? Luați-vă copilul și adresați-vă unui medic specialist. Este dificil de descris o erupție cutanată la telefon.

O erupție cutanată poate avea diferite cauze. Lăsați medicul să observe cum arată erupția. Acesta va vedea cât de răspândită este, cât de multe și de mari sunt semnele.

Vă va întreba de cât timp este prezentă erupția cutanată și dacă e însoțită de mâncărime. Iată o serie de erupții diferite la copii:

Erupție cutanată cauzată de alergii

1. Urticarie

Cea mai frecventă erupție alergică este urticaria. Una dintre cele mai cunoscute boli ale pielii. Este o alergie cutanată ce se manifestă prin pete roz și umflate. Urticaria produce, de obicei, mâncărime, dar poate da și senzația de ardere sau înțeapătură.

Petele pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe față, buze, limbă, gât sau urechi. Poate rezulta dintr-o reacție alergică la medicamente, alimente sau infecții virale.

De asemenea, poate avea ca sursă înțepături și mușcături de insecte. Durează, de obicei, între trei până la patru zile înainte de a dispărea. Urticaria localizată poate indica un contact direct al pielii cu o substanță intolerabilă.

De exemplu, plantele, polenul sau alimentele.

Infecții localizate cu o erupție cutanată

Rănile infectate

Apar atunci când o iritare a pielii, zgârieturi, tăieturi sau mușcături se infectează. Sursele pot fi reprezentate de bacterii de pe suprafața pielii, de pe mucoase sau din surse externe.

Rana devine roșie și umedă, apare puroiul și crustele iar pielea din jur devine umflată. Se întâmplă asta din cauza inflamației.

Ganglionii limfatici ai copilului se pot umfla în zonă, putând să apară febra. Când copilul zgârie rana, bacteriile se pot răspândi pe piele, dând naștere altor răni.

Impetigo

Impetigo poate apărea pe orice parte a corpului care are o rană sau o rupere în piele. Această erupție cutanată rezultă dintr-o zgârietură, o mușcătură sau o iritație minoră care a fost infectată.

Sursa infecției poate fi dată de prezența unui streptococcus sau a unei bacterii stafilococ. Rana devine roșie și umedă, cu puroi și, în cele din urmă, o crustă galbenă.

Când un copil zgârie rana, bacteriile se pot răspândi pe piele și pot provoca mai multe răni. Acestea se dezvoltă pe parcursul a câteva zile și durează patru până la șase zile.

Mai apoi se usucă și formează cruste. De obicei, se tratatează cu antibiotice topice sau orale.

Celulita infecțioasă

Celulita infecțioasă este localizată în zona pielii, fiind cauzată de bacteriile streptococului. Pielea devine umflată, fierbinte și roșie într-o zonă delimitată clar de pielea sănătoasă.

Adesea, nu există un punct de intrare evident în piele pentru bacterii. Uneori poate fi însoțită de febră și o stare generală proastă. Această erupție cutanată trebuie evaluată și tratată prompt.

Infecția se poate răspândi rapid.

Erupție cutanată fungică

Erupțiile fungice sunt infecții ale pielii cauzate de două tipuri specifice de ciuperci: tinea și candida. Infecțiile cu tinea sunt leziuni ovale sau în formă de inel. Pielea prezintă un aspect normal la mijloc dar marginea este ușor ridicată și iritată.

Erupția poate să apară pe scalp, față sau corp. Infecțiile cu candida pot apărea ca o acoperire albă pe mucoasa limbii sau a gurii. Pot fi erupții roșii în regiunea scutecului (erupție cutanată infectată).

Infecțiile cu candida pot apărea la copii de orice vârstă. Acestea sunt, de obicei, localizate în pliurile pielii umede. De exemplu, sub bărbia unui bebeluș sau în pielea crăpată dintre degetele de la picioare.

Însoțite de mâncărimi și uneori de decolorarea unghiilor.

Scabia

Scabia este o infecție a pielii cauzată de un acarian. Acarianul ajunge în piele, între degete, în zona încheieturilor și în axilă.

Bebelușii pot avea scabie și pe palmele mâinilor ori pe tălpile picioarelor. Scabia provoacă mâncărimi intense, ceea ce poate duce la formarea de răni.

Crește posibilitatea unei infecții bacteriene secundare. Ocazional, este posibil să observați mici zone cenușii în piele, făcute de acarian.

Scabia este destul de contagioasă. Este recomandat un tratament prompt de către medicul dumneavoastră.

Păduchi

Păduchii sunt insecte care depun ouă în timp ce sunt atașate de părul de pe cap. Ouăle eclozează după aproximativ o săptămână și provoacă mâncărime pe scalp.

Păduchii se găsesc, în mod obișnuit, pe linia părului, pe gât și în spatele urechilor. Pot fi văzuți folosind o lupă și un pieptene de păduchi. Deși păduchii sunt destul de contagioși, este important să spunem că nu provoacă boli.

Nu îi vor îmbolnăvi pe copii. Un tratament adecvat va preveni răspândirea păduchilor la alți copii.

Negi

Negii sunt o boală virală comună a pielii din copilărie. Există mai multe tipuri și pot fi găsiți fie individual, fie în ciorchini. De obicei, apar pe degete, mâini și picioare.

Majoritatea negilor au o suprafață dură, aspră și sunt ușor ridicați pe suprafața pielii. Cei de pe talpa piciorului (negii plantari) sunt presați de greutatea corpului.

Negii tind să dispară singuri, fără tratament, dar pot reveni. Negii plantari necesită, adesea, tratament.

Molluscum Contagiosum

Molluscum contagiosum este o altă erupție cutanată obișnuită a copilului, cauzată de un virus. Erupția are forma unor mici denivelări ridicate („moluște”) pe suprafața pielii. Acestea au un diametru de 2-5 mm.

Fiecare umflătură are o mică adâncitură în centru. De obicei, nu deranjează copilul, dar pot provoca mâncărimi. Astfel, copilul poate zgâria și infecta pielea.

„Moluștele” pot fi găsite pe tot corpul copilului, individual sau în grupuri. De obicei, ele dispar fără tratament, după câteva săptămâni. Însă pot persista și câteva luni sau chiar ani.

Tratamentul nu este, de obicei, recomandat.

Eczema, o altă erupție cutanată cunoscută

Există trei tipuri comune de eczeme:

  1. Dermatita atopică. Erupția cutanată cronică ce afectează copiii din familiile cu un istoric de alergii. Erupția este, de obicei, uscată și cu mâncărimi. Pielea devine roșie și iritată. Zgârierea poate duce la ruperea pielii, cu o infecție secundară și cicatrici;
  2. Seborrea este cunoscută și sub denumirea de dermatită seboreică. Afectează copiii sub vârsta de 2 ani, dar de obicei apare la sugarii de până la 3 luni. Nu se cunoaște cauza exactă. Se crede că e o perturbare a producției pielii de substanțe sebacee și transpirație. Această erupție cutanată nu provoacă mâncărime deosebită. Este uscată, roșie și ușor inflamată. Seborrea este localizată, de obicei, pe față, gât, piept, pliurile pielii și zona scutecului. Bebelușii pot dezvolta o crustă galbenă pe scalp. Această erupție cutanată dispare, în general, după câteva luni;
  3. Dermatita de contact. Apare atunci când anumite substanțe irită pielea și provoacă o reacție de hipersensibilitate. Pielea devine roșie, ocazional dând naștere la papule sau vezicule în zonele afectate. Erupția provoacă adesea mâncărime. Iedera otrăvitoare este un exemplu de dermatită de contact.

Erupția de la scutec

Erupția de la scutec apare în zona scutecului, când pielea devine umedă, roșie și iritată. Sursa acestei situații este dată de urină și scaun.

Această iritare poate provoca deschideri minuscule ale pielii. Acestea permit accesul bacteriilor sau fungilor. Pot provoca o infecție secundară care agravează erupția principală.

Infecții generale cu o erupție cutanată răspândită

Rubeola și rujeola

Erupție cutanată generalizată de mici pete roșii plate. Simptomele virusului rubeolei și rujeolei includ și febră, stare de rău ori tuse.

Rubeola și rujeola au devenit boli rare în multe țări. Majoritatea copiilor sunt vaccinați împotriva virusului la 15 luni și apoi, din nou, între 4 și 6 ani.

Varicela

Erupția de varicelă începe cu semne roșii pe față și corp. Acestea seamănă cu înțepăturile de țânțar. În câteva ore, semnele se transformă în pustule pline de fluid care ulterior se sparg și lasă cruste.

Varicela este ușor recunoscută, deoarece pielea din jurul veziculelor este normală. Alte simptome includ febră, congestie și vezicule în gură. Erupția provoacă mâncărime extremă.

Cel mai bine este să vă împiedicați copilul să se zgârie excesiv. Există un pericol de infecție bacteriană la nivelul pielii. Aceasta se poate răspândi la alte organe.

Infecțiile bacteriene pot duce, de asemenea, la răni și cicatrici. Varicela este destul de contagioasă și este obișnuit ca o serie de copii să o aibă în același timp.

După cinci până la șapte zile, varicela se transformă într-o crustă uscată. Asta înseamnă că cei mici nu mai sunt contagioși.

Scarlatina o altă sursă de erupție cutanată

Febra scarlatină este cauzată de o infecție streptococică a gâtului. Simptomele includ dureri în gât, febră ridicată și erupție cutanată. Aceasta începe pe gât și pe față, dar apoi se răspândește în jos, pe tot corpul.

Pielea se înroșește și există mici umflături. Zona din jurul gurii pare a fi palidă. După cinci până la șase zile, erupția dispare. Dacă cel mic are scarlatină, consultați un medic.

Mononucleoza

Mononucleoza este o infecție virală. Afectează adesea copiii și adolescenții de vârstă școlară. Simptomele includ dureri în gât, dificultăți considerabile la înghițire și febră.

Ganglionii limfatici sunt măriți în gât. Erupția e nespecifică, roz.

Rujeola

Rujeola este o boală virală care are ca rezultat febră mare. Aceasta durează trei până la patru zile, cu puține alte simptome.

Febra scade apoi brusc și, în câteva ore, apare o erupție cutanată. Erupția e nespecifică, roz pal și este răspândită mai ales pe gât și pe piept. Nu provoacă mâncărime și se estompează atunci când se aplică presiune.

Dispare într-una până la două zile. Un copil cu rujeolă poate fi mai agitat când apare erupția cutanată decât în timpul febrei.

A cincea boală (eritem infecțios)

Eritemul infecțios este o altă boală virală care începe cu simptome de frisoane și febră. O erupție cutanată apare după doar o săptămână. Se manifestă printr-o roșeață semnificativă pe obraji și paloare în jurul gurii.

La unii copii, erupția se răspândește pe corp. Palmele și tălpile nu sunt, adesea, afectate. Erupția poate avea un aspect dantelat. Poate provoca mâncărime și durează între una și trei săptămâni.

Boala mână-picior-gură

Boala mână-picior-gură este cauzată de un virus care produce vezicule mici. Acestea apar în gură, în palmă sau pe tălpi. Este frecvent întâlnită la copiii sub 4 ani.

Simptomele includ febră, împreună cu erupții în gură care îngreunează alimentația. În mod normal, boala își desfășoară cursul pe parcursul a câteva zile. Însă, rănile din gură pot dura mai mult.

Copiii pot avea această boală de mai multe ori.

Boala Lyme, o erupție cutanată dintr-o infecție

Boala Lyme este cauzată de o infecție transmisă printr-o mușcătură de căpușă. O erupție cutanată apare, de obicei, la două până la șase săptămâni după mușcătura de căpușă.

În același timp, apar febra, durerile de cap și de corp. Erupția apare, de obicei, ca o zonă roșie, circulară, în jurul mușcăturii de căpușă. Aceasta se răspândește spre exterior.

Boala Lyme se poate prezenta și fără o erupție cutanată. Poate provoca dureri articulare, în piept, de cap sau probleme neurologice.

Acneea, ceea mai cunoscută erupție cutanată

Acneea este o erupție cutanată obișnuită la adolescenți. Este un rezultat al blocajului foliculilor rezultat dintr-o creștere a producției sebaceice.

Acest lucru va duce la inflamarea localizată a pielii. Se formează papule roșii sau coșuri pline de lichid, numite pustule.

Dacă nu este tratată corect, acneea poate deveni severă. Se pot forma chisturi care mai apoi pot duce la cicatrici.

Articole Recomandate

Back to top button