BebelușiSănătate

Deshidratarea, principalele simptome vizibile și tratament

Necesitatea aportului necesar de apă pentru bebeluși

Deshidratarea reprezintă lipsa apei în organism. În funcție de volumul pierdut , poate constitui uneori un caz de urgență medicală.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de deshidratare, asigurați-vă că îi dați cantități mici de apă. Apa reprezintă o sursă principală, dar nu singura soluție.

Ce este deshidratarea?

Deshidratarea apare atunci când un copil are prea puțin lichid în corpul său. Copiii se deshidratează cu ușurință atunci când au diaree sau vărsături. Pierd mai multe lichide și săruri decât sunt capabili să ia prin alimentație.

Bebelușii care au vârsta mai mică de 6 luni devin deshidratați mult mai repede decât o fac copiii mai mari. Bebelusii sub 1 an au nevoie de aproximativ 1 sfert de lichid pe zi. Copiii de peste un an au nevoie de 1-2 sferturi de lichid pe zi, în funcție de mărimea și greutatea lor.

Suma crește la pierderea lichidului corporal. Febra poate crește, de asemenea, pierderea de lichid prin piele, crescând astfel riscul de deshidratare.

Ce se întâmplă când pierdem prea multă apă

După cum bine se știe,  aproximativ 70 la sută din organismul uman este apă. Dar, este suficient să pierdem doar 2 la sută din această cantitate pentru a vedea primele semne ale deshidratării.

Pericolul de deshidratare este în orice anotimp. Vara, din cauza temperaturilor mai ridicate riscul este mai mare. Deasemena, transpirația joacă un rol important în deshidratare.

Deshidratarea poate avea diferite consecințe. De la uscarea cavității bucale, până la deces.Specialiștii recomandă ca ziua să înceapă cu un pahar cu apă și să se încheie cu același ritual.

Simptome și semne vizibile

De regulă, în caz de deshidratare semnele acesteia apar într-o formă mixtă. Va fi o sumă de 2-5 simptome sau semne. Printre semnele vizibile pot fi enumerate:

  • letargie;
  • sete și uscăciune în mucusul buzelor;
  • piele uscată;
  • urina este în cantități mai mici;
  • respirația rapidă, pierderea mecanismului de sete;
  • scutece uscate o perioadă îndelungată.

Gravitatea acestor simptome diferă de la caz la caz. Pot apărea în fază incipientă. În această situație măsurile pot fi luate acasă de către părinți. Dacă apar în forma mai severă adresați-vă medicului specialist de urgență.

Tratament pentru deshidratare

Dă-i copilului multă băutură, dar în cantități mici. Dacă copilul dvs. vomită, așteptați 30 până la 60 de minute după un episod de vărsături înainte de a-i da ceva de băut. Puteți să-i dați o linguriță de lichid sau o mică înghițitură la fiecare 2/3 minute.

Copiii care sunt alăptați pot continua să ia lapte matern. Ar trebui să fie alăptat mai des decât în ​​mod normal (la fiecare 1 până la 2 ore). Să li se administreze cantități mai mici (între 5 și 10 minute simultan). Bebelușii care sunt hrăniți cu lapte praf pot continua să ia masa în mod regulat.

În plus, față de laptele matern și cel praf, puteți oferi copilului dvs. una dintre mai multe soluții de rehidratare orală special preparate. Aceste soluții de rehidratare orală (ORS) ajută la înlocuirea fluidelor și a sărurilor pierdute prin diaree și vărsături. Sunt disponibile într-o varietate de arome.

Aveți grijă atunci când dați o anumită soluție unui copil mai mic de 1 an. Acest lucru ar putea crea dezechilibre periculoase. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun tratament.

Deshidratarea și copiii mai mari

Copiilor mai mari li se pot oferi soluții de rehidratare orală. Dacă copilul dvs. are mai mult de 6 luni și nu-i place gustul unei soluții, adăugați o jumătate de linguriță de suc de mere la fiecare doză.

Dacă un copil are diaree, nu-i da sucuri de fructe sau băuturi răcoritoare. Au un conținut ridicat de zahăr care poate înrăutăți diareea. Dacă copilul vomită, dar nu are diaree, poate bea cantități mici de lichide.

Monitorizați cu atenție producția de urină a copilului dvs. și adresați-vă întotdeauna medicului pentru orice griji.

Deshidratarea deși poate părea o nimica toată, poate duce la consecințe grave pentru sănătate. Aveți grijă de copilul dvs. și nu ezitați să contactați serviciile specializate dacă simptomele nu dispar sau se agravează.

Info

Articole Recomandate

Back to top button
Close
Close