BebelușiSănătate

Alergia, simptome și informații generale despre alergeni

Când trebuie să vă adresați medicului pentru o consultație

Alergia, simptome și informații generale despre alergeni. Alergia reprezintă o reacție de apărare a organismului. Unele alergii nu sunt periculoase, dar unele pot provoca consecințe grave asupra sănătății bebelușului.

Expunerea unui sugar la alergeni poate duce la astm și la alergie. Iată ce trebuie să știți despre alergiile la bebeluși.

Alergia, noțiuni de bază

Alergia este o reacție anormală și exagerată a sistemului imunitar față de diferiți alergeni. WAO definește alergia ca fiind reacția de hipersensibilitate a unui organism inițiată prin mecanisme imunologice. Aceasta poate fi mediată prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imunitar.

Primele reacții ale unui bebeluș pot fi înfricoșătoare și confuze. Mai ales, că toată lumea are opinii contradictorii. De la asistenta medicală de la cabinetul de pediatrie, până la opiniile mamelor din grupurile dedicate.

De cele mai multe ori, simptome precum nasul curgător, erupție cutanată, stomacul supărat sau agitația – mai ales dacă sunt de scurtă durată – sunt rezultatul unei răceli sau a unei alte afecțiuni care trece. Cu toate acestea, în unele cazuri, cauza este alergia.

Când copilul are o reacție alergică, este rezultatul unui răspuns necorespunzător din partea sistemului imunitar. Sistemul imunitar este programat pentru a lupta împotriva bolilor. Uneori reacționează la o substanță inofensivă. De exemplu, polenul, este perceput ca un parazit, virus sau o bacterie invadatoare.

Pentru a lupta, sistemul imunitar supraproduce proteine ​​de protecție numite anticorpi. Această supraproducție provoacă umflarea și inflamarea țesuturilor – pasajele nazale, de exemplu. Reacția alergică a bebelușului tău poate reveni ori de câte ori este expus la orice a declanșat-o.

Genetica influențează tendința de a obține alergii generale, dar alergiile specifice nu. De exemplu, dacă sunteți alergic la penicilină, copilul dvs. poate dezvolta alergia. Deși, s-ar putea să nu fie alergic la penicilină.

Răceala vs. Alergia la bebeluși

Puteți spune diferența dintre o răceală și o alergie? Nu este ușor, deoarece simptomele sunt similare la suprafață. Acesta este și motivul pentru care părerile sunt împărțite.

Următoarele simptome te vor ajuta să distingi o răceală de o alergie. Trebuie observate bine, iar dacă situația se agravează contactați medicul specialist.

Tractul respirator superior

Un nas curgător cu secreție nazală tulbure și febră este probabil o răceală. Simptomele ar trebui să dispară într-o săptămână. Dar descărcarea nazală persistentă, subțire, apoasă poate indica alergia.

O reacție alergică rară și severă, denumită anafilaxie, duce la umflarea rapidă a căilor respiratorii ale bebelușului. Acest lucru împiedică copilul să respire sau să înghită. Dacă credeți că acest lucru se întâmplă cu copilul dvs., sunați la 112.

Tractul respirator inferior

Tusea și respirația șuierătoare (respirația zgomotoasă în care copilul tău scoate un sunet) sunt frecvente la sugari și copii mici. Bebelușii au căi respiratorii mici, sensibile în plămâni.

Atunci când căile respiratorii se umflă ca urmare a unui virus respirator, bebelușii tind să tușească.

Uneori, tusea și respirația șuierătoare sunt rezultatul astmului, o boală respiratorie inferioară care afectează aproximativ 15 la sută dintre copii.

Bebelușii alergici sunt predispuși la virusuri respiratorii și au probleme pentru a scăpa de tuse sau răceli. Ca răspuns la alergeni și viruși, mușchii căilor respiratorii ale bebelușului au spasme și umflături.

Asta duce la o tuse uscată. Acest lucru poate progresa spre o respirație șuierătoare.

Ochii

Conjunctivita este o afecțiune cauzată atât de alergii, cât și de viruși. Simptomele sale sunt ochi roșii și secreții care determină închiderea ochiului dimineața.

Conjunctivita alergică nu arată foarte diferit de cea cauzată de un virus. Pediatrul copilului dvs. va trebui să facă diagnosticul.

Există, totuși, unele lucruri pe care le-ai putea observa, care sunt mai specifice decât cele induse de alergii. Bebelușii cu alergii își pot freca ochii frecvent, să sfâșie excesiv, au cercuri întunecate sub ochi și pot fi iritați.

Pielea

Nou-născuții sunt predispuși la erupții cutanate. Majoritatea erupțiilor (inclusiv acneea sugarului) dispar la vârsta de 2 sau 3 luni. Acesta este momentul în care apar erupții alergice.

Cea mai frecventă erupție alergică este dermatita atopică sau eczema. Pentru mulți bebeluși este primul semn de avertizare al tendințelor alergice.

Eczema este o erupție roșie, solzoasă și uneori trecătoare, pe obraji, trunchi, brațe și picioarele copilului.

La bebeluși și copii mai mari, apare ca pete de piele uscată, cu mâncărime. De obicei apare pe gât, încheieturi și glezne, precum și în creșetele coatelor și genunchilor.

Dermatita de contact este o erupție alergică. Este cauzată de o reacție la săpun, detergent, îmbrăcăminte din lână sau un alt iritant.

Erupția alergică clasică este relativ rară la sugari. Atunci când apare tinde să fie mai mică decât la copiii mai mari și adulți. De obicei, mai puțin de un centimetru lungime.

Stomacul

Virusurile pot provoca vărsături, diaree, stomac supărat și gaze. Aceste simptome pot rezulta și din alergii – nu doar la alimente.

Copiii cu alergii de mediu pot avea afecțiuni ale stomacului ca urmare a salivei înghițite, care poate irita stomacul.

Comportamentul

Problemele legate de alimentație, somn sau iritabilitate pot rezulta din alergii. Bebelușul tău alergic va fi agitat și inconfortabil.

Acest lucru se datorează de obicei congestiei sale cronice, durerii abdominale sau mâncărimii pielii, ochilor sau nasului.

Un alt indiciu de căutat este momentul în care apar simptome. Răcelile sunt mai frecvente pe timpul iernii. Alergiile la interior (cum ar fi alergia la acarienii de praf) pot fi prezente tot anul.

O alergie alimentară se poate manifesta oricând, de la câteva minute până la câteva ore după mâncarea care a provocat-o. Febra sezonieră a fânului este cea mai frecventă primăvara sau toamna, dar de obicei nu afectează bebelușii.

Calmarea simptomelor alergice ale bebelușului

Dacă copilul dumneavoastră suferă de alergii, veți dori să vă ameliorați simptomele. Să reduceți la minimum șansele să reapară, făcând schimbări în mediul său.

Tratamentele obișnuite pentru alergii includ:

  • hidratante pentru piele sau 1% cremă de hidrocortizon pentru eczeme și alte erupții alergice;
  • antihistaminice orale, pentru ameliorarea rapidă a simptomelor unui copil mai în vârstă;
  • în cazuri mai grave, tratamentul se va face sub supravegherea medicului.

De obicei, alergiile se agravează dacă expunerea la alergeni este continuă. Elimină expunerea bebelușului la orice poate cauza reacția, timp de cel puțin șase luni. Organismul său va uita în esență de asta.

Cu toate acestea, este adesea dificil să identifici ce provoacă alergia. Ar trebui să păstrați un jurnal atent la ce simptome apar și când.

Acest lucru poate identifica un animal de companie, articol de îmbrăcăminte, mâncare sau o cameră din casa dvs.

Testele de alergie, fie prin sânge sau pe piele, pot fi făcute la copii mai mari de 2 luni. Dar, rezultatele testelor sunt mai greu de interpretat.

Sistemul lor imunitar este încă imatur. Încercați să reduceți la minimum expunerea copilului la unii alergeni obișnuiți înainte de a recurge la testare.

Prevenirea alergiilor la bebeluși

Dacă alergiile apar în familie, există măsuri pe care le puteți lua pentru a ajuta copilul să evite alergiile:

  • alăptați-vă copilul cel puțin șase luni. Puteți crește beneficiile alăptării dacă evitați consumul de alimente alergene, inclusiv lapte, ouă, pește și nuci;
  • dacă nu alăptați, utilizați o formulă de hidrolizat de proteine hipoalergenice. Este formată din proteine atât de defalcate încât este practic nedetectabilă de sistemul imunitar.

Scăderea expunerii bebelușului la alergeni obișnuiți prin crearea unui mediu hipoalergenic pentru copil:

  • nu permiteți fumatul în casa dvs.;
  • folosiți huse și perne pentru saltele rezistente la praf;
  • curățați regulat pentru a reduce concentrația de praf, mucegai și pene din casa dvs.;
  • evitați mocheta (în special în camera bebelușului);
  • fără animale de companie, dacă este posibil.

Articole Recomandate

Back to top button