ActivitățiCopiiÎngrijire CopiiSănătateSiguranță

Vara, 10 reguli pentru sezonul estival, când avem copii

Vara, 10 reguli pentru sezonul estival, când avem copii. Cu instrumentele și pregătirile potrivite, vara poate fi un moment relaxant și sigur.

Protecția solară și epuizarea de la căldură

Protejați bebelușul când este expus vara la soare

În primul rând, evitați să vă expuneți la soare între orele 10:00 și 16:00. Rămâneți într-o zonă umbrită, cât mai mult posibil atunci când sunteți afară. Folosiți pentru pitic o pălărie, ochelari de soare și îmbrăcăminte din materiale care permit circulația aerului.

Pentru bebeluși de peste 6 luni, folosiți creme care oferă atât protecție UVA, cât și UVB. Pentru bebelușii mai mici de 6 luni, folosiți cremă în cantități mici, pe suprafețele expuse ale pielii.

Aplicați întotdeauna protecție solară cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși afară, chiar și în zilele înnorate.

Aplicați-o din nou, la fiecare două ore. Chiar și protecția solară impermeabilă își pierde eficacitatea după aproximativ 80 de minute de înot.

Cum se tratează: în caz de arsuri solare ușoare, folosiți comprese reci, calmante și preparate cu aloe. Pentru arsuri mai grave, adresați-vă medicului specialist!

Evitați epuizarea copiilor

Pe măsură ce temperaturile cresc, epuizarea provocată de căldură devine o preocupare. Printre simptome se numără oboseala, setea extremă și crampele musculare.

Dacă o persoană nu se răcește și nu se rehidratează, epuizarea de la căldură poate duce la insolație. Semnele sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături și lipsa transpirației. În unele cazuri, poate fi fatală!

Cum se tratează: dacă observați simptome la copii, pulverizați cu apă rece, ventilați și căutați un loc la umbră. Pungile cu gheață pot accelera procesul de răcire și mai mult. Dacă suspectați o situație de insolație, sunați la 112.

Preocupări speciale: sugarii sunt vulnerabili la căldură. Trebuie ținuți în zone cu aer condiționat, atunci când este posibil. Nu lăsați niciodată copiii în mașini nesupravegheate, chiar și cu geamurile puțin deschise.

Atenție sporită când este în apă, vara

Din păcate, înecul este printre principalele cauze ale decesului accidental la copii. Părinții nu ar trebui să înscrie copiii sub 4 ani la cursuri de înot. Dacă doriți ca cel mic să se joace în apă, trebuie să îl supravegheați, chiar și în apă puțin adâncă.

Preocupări speciale: atunci când alegeți un dispozitiv pentru înot, căutați o vestă de salvare pentru copii. Brațele mici sunt mai puțin susceptibile să alunece în comparație cu aripile de apă.

În comparație cu utilizarea unui colac, există șanse mai mici de a se da peste cap. De asemenea, puteți urma un curs pentru resuscitarea cardiopulmonară. Astfel, o să fiți pregătit în cazul unui incident de înec.

Arsuri și înțepături de la insecte

Evitarea arsurilor

Nu trebuie să lăsați un copil mic nesupravegheat în jurul aparatelor fierbinți. De exemplu, un grătar sau un cuptor. Nu uitați să țineți copiii la distanță, cât timp gătiți.

Cum se tratează: arsurile de gradul întâi sunt dureroase și roșii, dar nu apar vezicule. Țineți zona sub apa rece de la robinet timp de aproximativ 5 până la 10 minute. Nu este nevoie să folosiți creme sau unguente topice.

Nu aplicați gheață, deoarece acest lucru poate duce la întârzierea vindecării. Puneți un pansament steril peste zonă. Păstrați-l curat cu apă și săpun, pe măsură ce se vindecă.

Preocupări speciale: arsurile de gradul doi sunt mai profunde și în mod obișnuit apar vezicule. Nu le spargeți! Contactați medicul de familie al copilului dvs. dacă suspectați acest lucru.

Arsurile de gradul al treilea sunt, evident, și mai grave. Adesea, sunt atât de adânci încât zona se simte amorțită. Aceste arsuri necesită îngrijiri medicale de specialitate imediate.

Feriți-vă de înțepăturile de albine, des întâlnite mai ales vara

Albinele sunt atrase de flori, așa că nu aplicați pe copil parfumuri sau haine cu model floral. De asemenea, nu lăsați recipientele de mâncare și băutură deschise. Dacă hainele copilului dvs. sunt pătate, schimbați-le.

În cazul în care o albină aterizează pe sau lângă copil, rămâneți calm și îndepărtați-o ușor.

Cum se tratează: o albină va lăsa în urma înțepăturii acul care are atașat sacul de venin. Încercați sa îl îndepărtați cât mai repede, printr-o mișcare de răzuire. Încercați să nu strângeți sacul cu venin.

Spălați cu grijă locul afectat cu apă și săpun, de 2-3 ori pe zi, până la vindecare. Aplicați local, pentru cateva minute, comprese reci sau gheață înfășurată într-un material textil. Pentru durere, copilul poate lua paracetamol sau ibuprofen.

Preocupări speciale: înțepăturile de albine arată mai rău a doua zi. Reacțiile pielii sunt normale și pot dura până la o săptămână. Unele persoane au reacții alergice severe la înțepăturile de albine.

Pot avea dificultăți de respirație, amețeli sau leșin, umflarea buzelor și a limbii. Acestea pot fi reacții ce pun viața în pericol. Este necesar ajutor medical imediat!

Înțepături de insecte

Când sunteți afară, acoperiți copiii cu îmbrăcăminte ușoară. Folosiți plase de țânțari peste cărucioare și scaune pentru sugari. Căpușele sunt, de asemenea, o preocupare. Verificați corpul copilului dvs. la sfârșitul fiecărei zile petrecute afară.

Cum se tratează: preparatele antihistaminice topice pot ajuta la ameliorarea mâncărimii mușcăturilor de țânțar. Dacă găsiți o căpușă pe copilul dvs., folosiți penseta pentru a smulge capul insectei.

Căpușele au nevoie de un contact cu pielea timp de aproximativ 24 de ore pentru a transmite germeni. Dacă bănuiți că o căpușă a apărut pe copilul dumneavoastră de mai mult timp, contactați medicul pediatru.

Vara vine și cu otita externă

Este o infecție a canalului urechii externe, iar durerea este primul simptom. Pe măsură ce progresează, este posibil să observați scurgeri din urechea copilului. Se poate manifesta și o sensibiliate extremă atunci când lobul și partea exterioară a urechii sunt trase.

Otita este cauzată de germenii care invadează canalul urechii, din cauza excesului de umiditate. Uscați partea exterioară a urechilor după jocul în apă.

Cum se tratează: aplicați picături prescrise de antibiotice și luați o pauză de la bălăceala din apă.

Evitați intoxicațiile alimentare

Dacă sunteți afară la picnic și nu puteți spăla mâinile copiilor, utilizați un gel dezinfectant, antibacterian. Curățați toate fructele și legumele crude și păstrați carnea crudă separată de alimentele gătite.

Spălați bine suprafețele și ustensilele pentru prepararea alimentelor. Gătiți bine toate produsele alimentare. Dacă marinați mâncarea, asigurați-vă că este pusă în frigider.

Asigurați-vă că refrigerați toate mâncarea neconsumată, nu doar alimentele care conțin maioneză.

Cum se tratează: semnele de intoxicații alimentare includ greață, vărsături și diaree. De obicei, există sânge în scaun, precum și febră.

Dacă bănuiți că cel mic se confruntă cu o asemenea situație, contactați medicul! Tratamentul implică lichide, odihnă și o dietă neplăcută. Boala poate necesita îngrijiri medicale de specialitate.

Elementele esențiale de prim ajutor, vara

Vara și mai ales la începutul ei, este cel mai bun moment pentru a avea un kit de prim ajutor. Este sezonul în care apar cele mai multe accidente.

Nu puteți să preveniți toate accidentele, însă puteți să fiți pregătit. Iată o listă de lucruri utile care nu trebuie să vă lipsească:

  • plasturi;
  • săpun;
  • gel sau spumă antibacteriană;
  • unguent antibiotic;
  • crema de hidrocortizon;
  • tifon steril;
  • bandă adezivă medicală (leucoplast);
  • pensetă;
  • burete;
  • ambalaje la rece;
  • antihistaminice orale;
  • spirt;
  • termometru digital.

Articole Recomandate

Back to top button